Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΝΑΤΗ ΠΕΤΙΕΤΑΙ...

Τί να γράψεις μέσα στον ορυμαγδό των ημερών που προεξοφλεί την αποτυχία μας;

Πώς να είσαι αισιόδοξος ακούγοντας/διαβάζοντας περισπούδαστες αναλύσεις ότι δεν θα τα καταφέρουμε;

Από πού να πιαστείς, πού να ακουμπήσεις;

Ψάχνεις στο Ίντερνετ για ενθαρρυντικές ειδήσεις και νά...

Ανάλυση της ALPHA BANK (αυτοί ξέρουν έτσι δεν είναι;) καταρρίπτει σαν λαθεμένες τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισσιόν για τα οικονομικά μας παραθέτοντας στοιχεία που σε κάνουν πιο αισιόδοξο.
Η Alpha Bank τονίζει ότι η εγχώρια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθειά ύφεση στο 1ο 3μηνο’11, αλλά είναι εμφανή τα σημάδια της επικείμενης ανάκαμψής της λαμβάνοντας υπόψη:

α) Την σημαντικά βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και σε υποκατάσταση εισαγωγών. Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών ανήλθε στο 31,5% στο 1ο 3μηνο.’11, ενώ οι αφίξεις τουριστών ήταν σημαντικά αυξημένες τον Απρίλιο και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας διαμορφώνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

β) Την μικρότερη του αναμενομένου πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων στο 1ο 2μηνο.’11, από τα πολύ υψηλά επίπεδά του στο 1ο 2μηνο.’10.

γ) Την ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της παραγωγής πολλών κλάδων της μεταποιητικής βιομηχανίας, με σταθεροποίηση της παραγωγής και στον σημαντικό κλάδο των τροφίμων.

δ) Την εντυπωσιακή βελτίωση των δεικτών οικονομικού κλίματος στη χώρα, η οποία, παρά το ότι επιδεινώθηκε τον Απρίλιο μετά τις επιθετικές υποβαθμίσεις της χώρας από την Moody’s και την S&P’s, αναμένεται να βελτιωθεί και πάλι με την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση της δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού από τον Απρίλιο του 2011 και με την σημαντική αύξηση των εξαγωγών αγαθών.

Αν προσθέσουμε σ'αυτά και τα στοιχεία διακίνησης Κρουαζιέρας τριμήνου (Ιανουάριος- Μάρτιος 2011), με βάση τα οποία οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκαν κατά 5,1%, ενώ και οι αφίξεις επιβατών αυξήθηκαν κατά 58,1%, εκ των οποίων οι επιβάτες transit κατά 72,9% (από 80.808 το 2010 σε 139.692 το 2011), τότε ΚΑΤΙ δείχνει ότι αλλάζει το κλίμα...

Κάπως έτσι δεν αναμένονταν τα πράγματα; Να πιάσουμε δηλαδή πάτο και να αρχίζει δειλά-δειλά να βελτιώνεται η κατάσταση. Ναι, δειλά στην αρχή, πιο δυνατά μετά το καλοκαίρι, να έλθουμε "ίσα βάρκα ίσα νερά" και να προχωρήσουμε σε θετική ανάπτυξη.

Τί περιμέναμε δηλαδή, να φέρει ο Παμπούκης κολοσσούς να επενδύσουν, έτσι στην ψύχρα, χωρίς να υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης; Ε, δεν γίνονται έτσι τα πράγματα, θέλει χρόνο, κόπο, δουλειά για να πατήσουμε πρώτα σε στέρεο έδαφος και μετά θά έλθουν (ελπίζω) και οι "κολοσσοί"...

Άντε να δούμε...