Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

"ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΣ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΠΙΡΤΟ"


- Είδα ότι παιδιά μεγάλωναν στο δρόμο, λες και ήταν εγκαταλειμμένα... Νεανικές συμμορίες, ναρκωτικά, διαλυμένα σπίτια... Προσπαθούσα να καταλάβω τί γίνεται, πώς είναι δυνατόν να μην ενδιαφέρεται κανείς γι'αυτά... Άρχισα να παίζω μπάσκετ μαζί τους, ιδρώναμε και μετά συζητούσαμε: "αφού δεν έχουμε παπούτσια γιατί να μην τα κλέβουμε" μου έλεγαν...

Πάω στη γυναίκα μου και της λέω να μαγειρέψει για πέντε, μετά για δέκα...
Νοίκιασα ένα παλιό καφενείο, βάλαμε θρανία, φτιάξαμε και μια κουζίνα. Στην αρχή έτρωγαν 20 παιδιά, μετά 30, ύστερα 50.
Τα γράφαμε στο σχολείο και μετά έρχονταν στο καφενείο, έτρωγαν, συζητούσαν, διάβαζαν.
Μετά κάναμε ένα μικρό ξενώνα, το βράδυ βγάζαμε τα θρανία και βάζαμε κρεβάτια γιατί είχαμε πολλούς άστεγους...
Βρήκαμε τους γονείς τους, τα γράψαμε στο σχολείο, κάναμε τμήματα αναλφάβητων, τα εμβολιάσαμε...

- Πόσα παιδιά έρχονται σήμερα στην Κιβωτό;

- 187, κάθε μέρα γράφουμε και άλλα.

- Το βράδυ έρχονται οι γονείς τους και τα παίρνουν;

- Ναι, δεν θέλω να κάνω ορφανοτροφείο. Αν δεν έλθουν να τα πάρουν, θα πάμε εμείς σπίτι τους να τους μιλήσουμε: το καλύτερο ίδρυμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μάνα.

- Πόσους εθελοντές έχετε;

- Πάνω από 100, μαγείρισσσες, ψυχολόγους, καθηγητές (για να μπορούν τα παιδιά να διαγωνιστούν επί ίσοις όροις για τις Ανώτατες Σχολές)


Την προηγούμενη εβδομάδα η Κιβωτός του Κόσμου μεταφέρθηκε στα νέα της κτίρια. Κοιτώνες, τραπεζαρία, χώροι αναψυχής, αίθουσες διδασκαλίας...

- Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο για τα παιδιά. Μια ζωή όλοι τους λένε πόσο άχρηστοι είναι, ότι δεν έχουν αξία. Ε, τώρα έχουν κάτι για να υπερηφανευτούν!

- Σας βοήθησε κανείς;

- Αν δεν ήταν ο απλός κόσμος δεν θα είχα κάνει τίποτα. Μας βοηθούν και κάποιοι πλούσιοι που δεν θέλουν να λέμε το όνομά τους...



Ο 36χρονος παπα-Αντώνης λοιπόν, "ο φτωχούλης του Θεού" που παλεύει 10 χρόνια τώρα να γλυκάνει τον πόνο των "ελαχίστων", να μετουσιώσει σε πράξη την "ανεφάρμοστη" διδασκαλία του Χριστού, να σώσει, μαζί με πολλούς άλλους ταπεινούς παπάδες και επισκόπους (ναι, υπάρχουν...), την τιμή της εκκλησίας...
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

7 σχόλια:

Αννη είπε...

Επιτέλους κάποιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ που νοιάζεται για τους συνανθρώπους του! Διάβασα το άρθρο μέσα στον κυκεώνα του σκανδάλου του βατοπεδίου και άνοιξε λίγο η καρδιά μου!

Αλεξιάννα είπε...

Πραγματικά μπράβο του!! Δυστυχώς τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν και ακριβώς επειδή, όπως είπες, η διδασκαλία του Χριστου παραμένει ανεφάρμοστη, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη (στους κόλπους της εκκλησίας εννοώ, γιατί για τους ανθρώπους που βοηθάει είναι πραγματικά η ελπίδα τους).

katerina είπε...

Το διάβασα και εγώ....και πια μου φάνηκε απίστευτο....και ξέρετε...άρχισα να ψάχνω ταπεινά κίνητρα πίσω απο ΄το μεγαλειο αυτου του ανθρώπου....
Μας μολύνανε πια....μας μολυνανε...

τσότσος είπε...

Η άνοιξη, Αλεξιάννα, έρχεται από πολλούς κούκους, τον καθένα μας που ανάβει ένα σπίρτο αντί να καταριέται το σκοτάδι.
Στην εκκλησία υπάρχουν πολλοί κούκοι, πραγματικά σεμνοί και ταπεινοί, που κάνουν αθόρυβα το έργο τους. Μπράβο στον Στ. Θεοδωράκη, τον δημοσιογράφο των ΝΕΩΝ, που πρόβαλε το θέμα.

τσότσος είπε...

Κατερίνα, τί κίνητρο να έχει αυτός ο άνθρωπος παρά μόνο να είναι συνεπής στον όρκο του προς τον Θεό του; Θα μπορούσε να είναι ένας "κλασσικός" παπάς περιοριζόμενος στις λειτουργίες και τους εσπερινούς.
Δεν είναι όλοι "Εφραίμ" για να έχουν το μάτι καρφωμένο στα "μπικικίνια"...

VAD είπε...

Αυτό αναζητούμε,να βγουν στην επιφανεια οι πατέρες Αντώνιοι,για να παραμερίσουν οι Εφραίμ(ν)ιοι ναβρει η Εκκλησία τον πραγματικό της ρόλο.
Καλημέρα ,καλό μήνα....

τσότσος είπε...

Καλό μήνα Βασίλη!

Έχεις δίκιο και γιαυτό έβαλα αυτή καθώς και την σημερινή ανάρτηση: ας πάρουμε επιτέλους ελπίδα από τους ΚΑΛΟΥΣ ανθρώπους απανταχού της γης, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας με φως!